Kinderen & Jongeren
Autisme.
“Ik vind het gewoon alleen al leuk om te kijken hoe jij naar dingen kijkt, en als ik dan zie wat jij van dingen denkt, dat je dan daarmee mijn blik verrijkt”
“Ik vind het gewoon alleen al leuk om te kijken hoe jij naar dingen kijkt, en als ik dan zie wat jij van dingen denkt, dat je dan daarmee mijn blik verrijkt”
Voor kinderen en jongeren met (een vermoeden van) autisme is het niet evident om zich in de huidige maatschappij staande te houden. Het verwerken van informatie, interpreteren en betekenis geven aan wat anderen zeggen/doen en aan de wereld om zich heen, verloopt bij personen met autisme op een andere manier dan bij de meeste andere mensen. Dit zorgt ervoor dat ze anderen en/of zichzelf vaak niet of moeilijker begrijpen en omgekeerd! Bovendien hebben personen met autisme vaak ook nog bijkomende diagnoses.
Aanpak.
Samen gaan we op zoek naar de specifieke interesses en sterktes van het kind of de jongere met autisme. Zo kunnen we deze inzetten om de doelstellingen die we samen vooropstellen te behalen.
Een prikkelprofiel van elk kind of jongere met autisme vinden we hierbij onmisbaar. Het is belangrijk een zicht te hebben op de manier waarop informatie verwerkt wordt, om de aanpak volledig op het kind of de jongere af te stemmen. Dit prikkelprofiel stellen we samen op, waarna het een duidelijk handvat zal zijn voor ouders en kind.
Verder werken we volgens een 2-sporenbeleid: we gaan zowel de omgeving aanpassen en verduidelijken als vaardigheden aanleren aan het kind of de jongere zelf.
De omgeving of context van het kind zal dus zeker betrokken worden. Het kan hierbij gaan om de ouders / grootouders, broers of zussen, leerkrachten of begeleiders, enz. maar ook om de inrichting van de slaapkamer, de plaats in de klas of op de bus… noem maar op.
De begeleiding gaat meestal in de ruimtes van praktijk Eigenwijs, maar soms is begeleiding of overleg thuis, op school of het werk mogelijk. Begeleiding kan eventueel ook via een videocall doorgaan.
Mogelijke Doelstellingen
Doelstellingen zijn uiteraard afhankelijk van de vragen en ondersteuningsnoden van het kind en zijn omgeving.
Voorbeelden van wat aan bod kan komen:
- Het verwerken van de diagnose
- Inzicht in (het eigen) autisme
- Stimuleren van zelfredzaamheid
- Aanleren van vaardigheden zoals sociale communicatie en weerbaarheid … maar ook heel praktische dingen zoals de bus leren nemen, je boekentas ordenen, boodschappen doen, …
- Leren plannen en organiseren
- Omgaan met stress / angst / piekeren
- Conflicten of problemen oplossen
- Invullen van vrije tijd
- …